materiali kot element notranjega oblikovanja

Materiali za vsak slog interierja

Med procesom oblikovanja prostorov neizogibno pridemo do točke, ko moramo sprejeti odločitev o izbiri materiala. Najpogosteje izbiramo med osnovnimi materiali kot so steklo, keramika, parket. Tokrat vam želimo približati nekaj morda malce nevsakdanjih materialov in njihove karakteristike.

Vsak prostor je namreč pred prenovo prazno platno. Zapolnimo ga z vzorci, strukturo, barvo in povežemo v oblikovalski stil, ki pričara pravo vzdušje. In vse to lahko dosežemo zgolj z izbiro pravih materialov, zato jih spoznajmo nekaj pobližje. Preberite več o ustvarjanju z žametom, volno, terazzom, steklom in sisalom.

 Kliknite na material in si oglejte, kako ga umestiti v oblikovalski slog.

TERAZZO STEKLO SISAL

 

ŽAMET

prikaz žameta v različnih odtenkih

Žamet nas popelje v novo zgodbo različnih slogov interierja. Eklektičen in viktorijanski slog, ter bogati Art Deco si drzni in barviti. Ravno v teh zgodbah pa ima žamet pomembno vlogo skozi pohištvo, dodatke in stenske obloge.

 

Žamet + eklektični slog

Eklektični slog v interierju predstavlja kontrastne elemente, vključno z barvami, opremo in materiali. Na prvi pogled se celoten prostor zazdi kaotičen, vendar s pravim smislom za oblikovanje, se kontrasti lepo povežejo in ustvarijo skladen in privlačen prostor. Tu se pomešajo tako stari kot novi kosi pohištva, materiali so igrivi, različnih vzorcev in tekstur.

prikaz uporabe žameta v eklektičnem slogu interierja
FOTO: safarifusion.com.au
 

Sem sodi tudi žamet, ki s svojo bogato teksturo in raznolikimi barvami prostoru odpira nove možnosti kontrastov. Medtem ko je eklektični slog resnično lahko zelo raznolik in ga je težko opisati le z nekaj lastnostmi, se v njem še vedno pojavlja ravnovesje in so resnična kohezija mešanice oblikovanja, barv in vzorcev.

 

Žamet + Art Deco

Tako v interierju kot v arhitekturi je bil slog Art Deco namenjen izstopanju. Glavne značilnosti tega sloga so geometrijske in ostre linije in prečiščena dekoracija. Hkrati pa je bila velikodušna tudi uporaba zlata, jekla in drugih mogočnih materialov, ki so bili glasniki bogastva, kamor sodi tudi žamet.

uporaba zameta v stilu art deco
FOTO: archilovers.com



Takšen material je pomagal pri oblikovanju močnega in drznega videza. Poleg žameta pa se v prostoru najdejo tudi jeklo, ogledala, eksotične kože, marmor, steklo in redek les. Ravno zaradi tako dragih materialov so ta slog oblikovanja pripisovali predvsem bogatejšim slojem.

 

Žamet + Viktorijanski slog

Čeprav v današnjem času in oblikovanju, ni preveč priljubljen, je viktorijanski slog s svojo specifičnostjo še vedno uporabljen v nekaterih starejših interierjih. Značilen in izpostavljen je predvsem v Združenih državah Amerike.

uporaba žameta v viktorjanskem slogu
FOTO: jotex.no


Glavni elementi takšnega sloga so asimetrične oblike, živahne barve, veliko okrasnih žametnih oblog na pohištvu, samo pohištvo pa je oblikovano masivno. Stene krasijo tapete, ki so pogosto izdelane iz žameta, ki v kompleksnih vzorcih seže vse od stropa do tal.

Dodatki v prostoru so ekstravagantni, tu in tam pa zasledimo tudi kakšno vitražno okno. Vzorci in materiali se med seboj dopolnjujejo in bogatijo, prostor pa zaradi močnih kontrastov med pohištvom in materiali potrebuje precej svetlobe in odprtosti, da ne ustvari težke in temne notranjosti.

 

VOLNA

volna

Izbrani so različni slogi interierja, kjer je prikazana uporaba volne na različne načine, skozi dodatke ali pohištvene kose. Volna bo tokrat dopolnila interier skandinavskega, retro in pa boemskega stila.

 

Volna + skandinavski slog

Ena od glavnih značilnosti tega sloga je preprostost linij in oblik. Skandinavska estetika temelji na preprostosti, funkcionalnosti in vključevanju elementov ter materialov, ki jih najdemo v naravi.

Pomemben je vsak detajl od tal do stropa, za ustvarjanje pomirjujočega in udobnega prostora. Izpostavljeno je tudi vključevanje naravne svetlobe in poenostavljeno pohištvo v naravnih materialih. Tu se lahko odlično umesti ravno volna, zaradi svojega naravnega izvora.

uporaba volne v skandinavskem stilu interierja

FOTO: trendsurvivor.com

Volna ustvarja topel prostor, k čemur stremimo, ko oblikujemo prostor v skandinavskem slogu. Pri tem je pomembno, da vsi elementi delujejo v ravnovesju - tudi barvno paleto za takšen slog sestavljajo svetle nevtralne barve in tudi tu se volna primerno vključuje v prostor.

 

Volna + retro slog

Že precej časa se v interierju velikokrat pojavi pridih retro sloga, ki dobiva novo osveženo in domiselno podobo. Največje značilnosti tega sloga so zaobljeni kosi pohištva, uporaba lesa in živahne barve v kombinaciji s pastelnimi ter abstraktni vzorci, ki prostor še dodatno poživijo.

uporaba volne v retro prostoru

FOTO: lunamag.com


Tudi tu najde svojo mesto volna, kot material za oblazinjenje pohištva, vendar tokrat v bolj živahnih barvah. Ambient ohranja prijeten in topel, prav tako pa s svojo teksturo poudarja značilno zaobljenost retro pohištva. Volna in retro slog pa se kot kombinacija odlično podata tudi v razigrane otroške sobe.

 

Volna + boemski slog

Sama oblika pohištva v boemskem slogu ni tako značilno izražena, pomembno je le, da ima vsak kos pohištva umeščenega v prostor nekakšno zgodbo in posebnost. Najbolj izrazita značilnost bomskega sloga oblikovanja interierja je ravno kombinacija različnih barv, vzorcev in tekstur.

uporaba volne v prostoru boemskega sloga
FOTO: instagram.com



Boemski slog na trenutke deluje zelo razigrano, morda celo kaotično. Gre za preprost in sproščen slog oblikovanja, ravno zato lahko volno, tu umestimo najbolj raznoliko - naj si gre za pohištvo ali pa le dodatke, ki prostoru vdahnejo unikatno zgodbo. Ob takšnem slogu gre pogosto tudi za igro kovinskih odtenkov, toplih zemeljskih barv in surove barve materialov.

 

TERAZZO

terazzo

Terrazzo predstavljamo skozi priljubljene stile - skandinavski stil, sodobni urbani stil ter sodobni retro stil. Terrazo se kot izjemno univerzalen material poda v vse stile in doda piko na i v prostoru.

 

Terazzo + skandinavski slog

Skandinavski slog je minimalističen s poudarkom na preprostosti in funkcionalnosti. Kljub minimalizmu je prijeten in udoben, vsebuje veliko naravnih materialov in zemeljskih barv. Nagiba se k zdravemu načinu življenja.

Zaradi pomanjkanja sončne svetlobe v skandinavskih državah pozimi, ima osvetlitev v tem slogu veliko vlogo. Tla so ponavadi iz lesa, stene pa so bele barve s črnimi, rjavimi ali rumenimi detajli. Prav zaradi tega je uporaba terraza dobra izbira za tlak v tem slogu, saj ima veliko izbiro palet nevtralnih barv.

tlak iz terraza v skandinavskem stilu
FOTO: themodhemian.com



Tradicionalno so bili skandinavski domovi zelo majhni in kopičenje stvari ni bilo mogoče. Zato se dandanes v tem stilu ohranja preprostost in se izogiba prevelikem dekorju, če le-ta nima funkcije. Skandinavsko oblikovanje že od nekdaj stremi k temu, da bi vsi imeli dostop do kvalitetno oblikovanih elementov.

 

Terazzo + sodobni urbani slog

Sodobni urbani slog je mehkejši in je udobnega videza kot težji industrijski slog. Urbani dekor pomirja in ščiti pred 'velikim hitrim mestom'. Ta slog največkrat zasledimo pri preoblikovanih industrijskih podstrešjih.

Izvirne opečne stene, robustna lesena tla in ogromna jeklena okna ustvarjajo občutek neokrnjenosti, medtem ko odprti tlorisi in veliko naravne svetlobe dajejo tem prostorom odprt, zračen občutek.

terrazo v sodobnem sloguFOTO: vwartclub.com



Poskusite preoblikovati interier z mešanjem tekstur terrazza in kontrasti tonov nevtralne barve in tako zagotovite miren občutek v vašem domu. Pri poudarjanju stene uporabite barve narave, na primer globje odtenke rjave, zelene in oranžne.

Urbana notranja zasnova lahko obstaja kjerkoli, ne le v mestih. Zidane opečne stene in izpostavljeni stropi se ponavadi nagibajo na infrastrukturo mesta, če pa vaš prostor ni opremljen s temi značilnostmi in elementi, je nerjaveče jeklo še en enostaven način za pridobitev takšne zasnove in sloga.

 

Terazzo + retro slog

Retro oblikovanje ima različne pojme za različne ljudi, saj široko vključuje sloge od petdesetih let naprej. To lahko med drugim vsebuje skandinavsko pohištvo iz sredine stoletja, ukrivljene oblike iz šestdesetih let, ter tkanine in drzne zemeljske vzorce iz sedemdesetih letih.

terrazo, polozen v retro slogu

FOTO: home-designing.com


Starinsko pohištvo je mogoče umestiti v skoraj vsako notranjost, kanček vzorcev iz sedemdesetih pa lahko poživi sicer spokojen prostor. Šestdeseta leta so bila čas napredka, kjer se je uporabljalo veliko nenavadnih materialov za izdelavo pohištva. Tu lahko opazimo tudi terrazzo, ki ga je mogoče uporabiti za stole, mize, senčila za svetilke in drugo.

Najlažji način, kako sobi dodati retro občutek, je izbrati retro barve. Avokado zelena je najbolj priljubljena retro barva, nato sledi gorčično rumena in kombinacije rjave, akromatske bele in črne, oranžne in rdeče. Vijolična in roza lahko vključite kot odličen dodatek k retro dekorju.

 

STEKLO

steklo

V zgodbah ima steklo različne vloge in se izraža skozi predelne stene, dodatke in kose večjega pohištva.

Izbrani so umirjeni toni, enostavne linije in elegantna preprostost, saj gre za industrijski, minimalističen in moderni slog interierja.

 

Steklo + industrijski slog

Industrijski slog se nanaša na estetski trend notranjega oblikovanja, ki išče navdih in konstrukcijske elemente iz starih tovarn ter industrijskih prostorov. Lepe notranjosti v industrijskem slogu je mogoče kombinirati z materiali kot so kovina, les, beton, opeka in steklo.

Uporaba stekla v industrijskem sloguFOTO: rebelwalls.com


Pri industrijskemu slogu, ki je hkrati surov in zelo šik, lahko vidimo uporabo nepričakovanih materialov, ki se uporabljajo pri gradnji. V obstoječ slog industrijskega interierja lahko dodate nekaj podrobnosti in tako ustvarite izjemen prostor za bivanje. Velikokrat opazimo tovarniška okna, ki se srečujejo z mehkimi preprogami, železnimi cevovodi in grobimi lesenimi tlemi.

 

Steklo + minimalističen slog

Slog minimalizma je oblikovalski pristop, za katerega sta značilna strogost in lahkotnost pri dekoriranju. Dosežemo ga predvsem z uporabo funkcionalnega pohištva in notranjih predmetov, geometrijskih oblik in kombinacijo običajno ne več kot dveh osnovnih barv.

minimalisticen slog in steklo

FOTO: yellowtrace.com.au


Pri takšni zasnovi je izredno pomembno, da pravilno razdelimo prostor. Minimalistične notranjosti so običajno kompaktne, črne ali sive in imajo strogo geometrijsko obliko.

Steklo je lahko učinkovita izbira pri načrtovanju prostora, osredotočenega na minimalizem; je nevsiljiv, po potrebi lahko skoraj neviden in omogoča veliko prepuščanja svetlobe.

 

Steklo + moderni slog

Moderni slog je predhodnik tako minimalističnega kot sodobnega oblikovanja. Barvna paleta modernega oblikovanja se nagiba k naravnim ali nevtralnim barvam, ki imajo topel, vabljiv občutek.

uporaba stekla v modernem slogu

FOTO: home-designing.com


Moderni slog oblikovanja ne bi obstajal v takšni obliki, kot ga poznamo, če ne bi bilo materialov kot so beton, jeklo in steklo.

Pohištvo v tem slogu je običajno dvignjeno od tal, kar daje celotnemu prostoru občutek zračnosti. Ravno to zračnost pa v slogu dosegajo tudi s steklenimi detajli in zasteklenimi deli prostora. Pohištvene linije modernega oblikovanja so čiste in relativno enostavne.

 

SISAL

sisal

Živahen in barvit boemski slog, nežen in naraven obalni slog, ter nekoliko bolj nepoznan - biofilni slog. Sisal se kot naraven, trpežen in nevtralen material, odlično poda v vse tri.

 

Sisal + boemski slog

Za boemski slog so značilne različne barvne kombinacije, ki se prepletajo s pestrim naborom materialov in vzorcev. Splošno se slog nanaša na popotnike iz srednje-vzhodne evropske regije, starodavne Bohemie.

Boemski slog tradicionalno opisuje ljudi, ki so živeli nomadsko in umetniško življenje. Ta potujoči ideal je povzročil, da so se elementi različnih stilov in kultur združili v eklektičen in edinstven slog. V 60. in 70. letih je boemski slog užival ponovno priljubljenost, številne ključne značilnosti tega obdobja pa so skladne z današnjim boho-chic slogom.

Sisal in boemski slog

FOTO: theinteriorsaddict.com


Do boemskega sloga ponavadi pridemo skozi čas, s pomočjo nabiranja elementov ter vzorcev iz različnih delov sveta. Paleta se močno naslanja na zemeljske tone kot so: rjava in zelena barva v kombinaciji z različnimi toni kovine.

Pohištvo, ki je ponavadi umeščeno v ta slog prihaja iz različnih vintage trgovin ali trgovin lokalnih obrtnikov. Značilno je tudi umeščanje različnih ročnih izdelkov narejenih iz naravnih materialov. Te so v obliki tkanin kot so Burlap in Sisal. Prostor je priporočljivo zapolniti z rastlinami kot so praprot in različni sukulenti. Te pripomorejo k ustvarjanju pomirjajočega ambienta.

 

Sisal + obalni slog

Obalni slog je na voljo v različnih oblikah, a vedno vsebuje sproščen, svež in energičen občutek. Lahkotnost je ključnega pomena. Bela barva je ponavadi osnova v kombinaciji s subtilnimi toni.

Dekor je izdelan iz naravnih vlaken, kot so ratan in rustikalni beljeni les, ki se lahko mešajo z bombažnimi trakovi, platnom, lanom, sisalom in bledimi usnji. Značilne barve poleg bele so: modra, nežna rumena, siva, rjava in bež.

primer uporabe sisala v obalnem slogu

FOTO: mintedelevatedliving.com.au



Dodatki so ponavadi narejeni iz navtičnih materialov. Tudi tu lahko zaznamo sisal, ki ga v tem slogu lahko uporabimo na različne načine kot so vrvi, preproge, viseči nastavki za rože, ograje in stenske obloge. Lahko ga opazimo tudi na različnih stolih in taburejih. Vlakna, kot sta sisal in juta, nas spomnijo na morje.

Ni vam treba živeti ob obali, da bi v svojem domu ustvarili pridih morja, prav to je posebnost, ki vam jo slog lahko ponudi.

 

Sisal + biofilni slog

Biofilno oblikovanje je pristop, ki spodbuja stik ljudi z naravo v sodobnih stavbah in krajinah. Biofilni slog izziva razmišljanje in spodbuja raziskovanje dizajna. Ko se vnesejo naravni elementi, kot sta les in voda, prostor zaživi.

Bistvo biofilnega oblikovanja je 14 temeljnih vzorcev biofilije in te vzorce je mogoče izvajati na nešteto načinov. Ta slog lahko zmanjša stres, izboljša kognitivne funkcije in ustvarjalnost. Mešanje biofiličnih elementov ustvarja multi-senzorične občutke.

kombinacija sisala v biofilnem slogu interierja
FOTO: archiscene.net


Na podlagi tega slog vključuje organske in naravne elemente ter kulturo in ekologijo. Najbolj priljubljeni elementi vključujejo naravne materiale, naravno svetlobo, rastlinje, zunanje poglede in kulturne simbole, ki so vgrajeni v sodobna okolja.

Bistvo barvne palete v tem slogu je, da ostre in umetne barve zamenjamo s subtilnimi in naravnimi. Če ciljate na živahnejšo barvno shemo, izberite zemeljske barve, ki posnemajo naravno okolje - rjave, oranžne in puščavske rdečice bodo dobro delovale v biofilnih prostorih. Izogibajte se surovim materialom, kot je pohištvo iz kovine, in se odločite za naravni les, tkani ratan in morsko travo, ti se zdijo bolj zunanji in bodo prispevali k naravnemu videzu.



Berite dalje

Kako izbrati pravo sedežno garnituro?
Sedežna garnitura je pogosto osrednji element dnevne sobe. Kakšno izbrati?