Kako izbrati pravo sedežno garnituro?

Kako izbrati pravo sedežno garnituro?

Sedežna garnitura je pogosto osrednji element dnevne sobe, saj predstavlja udoben in vabljiv prostor za sprostitev in druženje. Vendar je izbira prave sedežne garniture za vaš dom zaradi številnih možnosti lahko zelo zahtevna. V tem članku vam bomo predstavili nekaj bistvenih nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati popolno sedežno garnituro, ki ustreza vašemu slogu, udobju in praktičnim potrebam.

Vzemite v zakup svoj način življenja: imate otroke? Izberite sedežno garnituro na kateri lahko leži cela družina. Nikakor ne želite, da najmlajši član družine vedno sedi na tleh, kajne? Radi gledate TV? Potem izberite sedežno garnituro z divanom ali pa longchair, na katerem se lahko sprostite. Imate veliko obiskov? Morda ni najbolj udobno sedeti na divanu z babico, morda se odločite za sedežno garnituro z več podpore. Na splošno pa vaši gostje zagotovo ne bodo radi poležavali na sedežni brez pijače v roki.

 

Katero barvo sedežne garniture naj izberem?

Sedežna je dober element s katerim lahko začnete in okoli nje tudi gradite svoj interier. Želite narediti vtis? Izberite barvo, ki vas razveseli, a je hkrati brezčasna kot npr. zelena, modra ali zemeljsko roza. Želite bolj miren interier? Potem izberite nevtralno barvo in bodite bolj izzivalni z izbiro blaga. Imate celotno notranjost že opremljeno in želite zamenjati le sedežno garnituro? Ustvarite mood board (vizualni kolaž) in ugotovite katera barva najbolj ustreza vaši opremi. Je vaša hiša popolnoma v skandinavskem stilu? Morda se odločite za sedežno garnituro, ki ustreza temu stilu, namesto za sedežno v boemskem stilu.

 

Kam postaviti sedežno garnituro?

sedežna garnitura dunbar

Pred izbiro sedežne garniture je pomembno upoštevati velikost in razporeditev vaše dnevne sobe. Če imate majhen prostor, se boste morda želeli odločiti za ljubezensko sedežno garnituro ali sekcijo z ležiščem, da bi povečali število sedežev in prostor za shranjevanje. Če imate večji prostor, boste morda želeli izbrati večji sekcijski ali modularni kavč, ki ga je mogoče postaviti v različne konfiguracije.

Morda zveni očitno, ampak dobro pomislite, kje in kdaj najbolj uporabljate sedežno garnituro. Ali vedno gledate TV na njej? V tem primeru jo namestite pred TV. Radi berete na njej? Potem jo namestite v bolj tihi del hiše. Imate manj prostora, ampak želite veliko površin za sedenje? Puf je morda prava rešitev za ta problem: popolno, ko se želite sproščati, prav tako tudi ko dobite obiske in potrebujete dodaten sedež. Če imate dovolj prostora, odmaknite sedežno garnituro malo stran od stene – tako zgleda veliko bolj prostorno. In nenazadnje: ne ozirajte se preveč na pravila, eksperimentirajte!

 

Kako udobna je vaša sedežna?

Udobje sedežne garniture je ključni dejavnik, ki ga je treba upoštevati, saj boste na njem preživeli veliko časa v sedečem položaju ali leže. Ko preizkušate kavč, na njem sedite nekaj minut, da preverite raven udobja, oporo hrbta in globino sedeža. Če imate raje mehkejši ali trši občutek, izberite blazine in oblazinjenje, ki ustrezajo vašim željam.

Ampak kar je udobno za vas, morda ni za nekoga drugega. Z otroki je vedno dobro imeti puf ali element za poležavanje. Za malo starejše je morda bolj primeren bolj podporen sedež z manj globine. 

 

Se odločiti za noge ali ne?

To je seveda popolnoma odvisno od vašega stila. Sedežna z nogami lahko izgleda veliko bolj brezhibno in v majhnih prostorih izgleda veliko bolj prostorno. Če si želite bolj sproščenega stila, potem vam predlagamo zofo brez nog.

 

Kako preglednost vpliva na interier?

postavitev sedežne na odprt prostor

V osnovi je vedno lepo, če lahko vidimo odprti prostor, zato namestite sedežno garnituro proti odprtemu prostoru in zagotovite odprti koncept: veliki kosi pohištva naj nikoli ne ovirajo pogleda in prehoda – če prostor to dopušča. Bodite pozorni, da je vaša sedežna garnitura malo odmaknjena od raznih motečih dejavnikov, kot npr. kuhinja in hodnik, ter si zagotovite zares prijeten, tih kotiček. Nimate dovolj prostora za to? Potem naredite pregrado z rastlino. Ampak vedno tudi razmišljajte o funkcionalnosti: radi gledate TV? Potem usmerite vašo sedežno proti TV-ju. Zagotovite tudi, da sonce ne sije direktno v vaš TV ekran, sicer ekrana ne boste dobro videli.

 

Kateri stil sedežne garniture je primeren zame?

Slog sedežne garniture lahko močno vpliva na celoten videz in počutje v vaši dnevni sobi. Ne glede na to, ali imate raje klasičen, sodoben ali eklektičen slog, lahko izbirate med številnimi možnostmi. Upoštevajte obstoječi dekor in barvno shemo svoje sobe, da izberete slog, ki jo dopolnjuje ali z njo kontrastira.

Stil vaše sedežne garniture je torej odvisen od različnih faktorjev. Koliko ljudi bo sedelo na njej? Za kaj najpogosteje uporabljate sedežno? Poležavanje? Potem izberite mehko, globoko sedežno. Radi sedite ter uživate v pijači? Potem izberite sedežno z več podpore in bolj pokončnim sedežem. 

 

Zaključek

Izbira popolne sedežne garniture za vaš dom je lahko zabaven in vznemirljiv proces, če upoštevate te bistvene nasvete. Z upoštevanjem vašega prostora, sloga, materiala in udobja lahko najdete sedežne garnituro, ki bo ustrezala vašim praktičnim in estetskim potrebam. Ne pozabite, da je sedežna garnitura več kot le kos pohištva - je prostor za sprostitev, povezovanje in ustvarjanje spominov z vašimi najdražjimi.



Berite dalje

materiali kot element notranjega oblikovanja
Med procesom oblikovanja prostorov neizogibno pridemo do točke, ko moramo sprejeti odločitev o izbiri materiala. 
Kako izbrati pravo sedežno garnituro?
Sedežna garnitura je pogosto osrednji element dnevne sobe. Kakšno izbrati?